Izuzetno veliko interesovanje stranih investitora za ulaganje u Srbiju

Bez autora
Apr 21 2024

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas na investitorskom sastanku u Vašingtonu sa predstavnicima najvećih američkih i međunarodnih kompanija i investicionih fondova.

Mali, koji u Vašingtonu učestvuje na prolećnom zasedanju MMF-a i Svetske banke, rekao je u izjavi za agenciju Tanjug, da je na investitorskom sastanku predstavio ekonomske rezultate Srbije i mogućnosti za ulaganje u našu zemlju.

Potpredsednik Vlade je predočio da je razgovarao sa predstavnicima više od 20 velikih investitora i da nikada nije video toliku zainteresovanost za ulaganje u Srbiju.

On je ocenio da je velika zainteresovanost investitora posledica odgovorne ekonomske politike koju Srbija sprovodi godinama unazad.

Mali je ukazao na to da su se njegovi sagovornici interesovali za strane direktne investicije u Srbiji, ali i za otvaranje novih tržišta, kao i za Sporazum o slobodnoj trgovini, koji naša zemlja ima sa Kinom.

Potpredsednik Vlade je, odgovarajući na pitanje koji je na sastanku sa investitorima bio glavni adut naše zemlje, rekao da su odlučujuća dva faktorarast i stabilnost.

Dakle, naša ekonomija raste i mi ćemo ove godine imati rast BDP sigurno iznad 3,5 odsto, što je daleko više nego i mnogo razvijenije zemlje od nas, naveo je on i dodao da je samo u februaru stopa rasta našeg BDP-a bila čak 5,9 odsto.

Prema njegovim rečima, rast imamo u industriji, poljoprivredi, turizmu, građevinarstvu, tako da je to najvažnija i najbolja osnova za održivi rast u godinama koje dolaze.

Mali je istakao da je stabilnost drugi faktor i da država vodi računa o svakom dinaru, napomenuvši da je veopma važno da je udeo našeg javnog duga u BDP-u samo 47,6 odsto.

Potpredsednik Vlade je rekao da se sastao i sa predstavnicima kreditne agencije Mudis (Moody's) i da postoji precizan plan šta i kako treba da uradimo kako bi Srbija već ove godine dostigla investicioni rejting.

On je ukazao na to da je razgovarao i sa potpredsednicom Svetske banke Antonelom Basani, dodavši da je naša zemlja za tu finansijsku instituciju jedan od najvećih partnera sa 4,6 milijardi evra vrednih aktivnih projekata.

Mali je objasnio da mnogo znači kada Svetska banka, koja ima veliki kredibilitet, kaže da će srpski BDP ove godine iznositi 3,5 odsto ove godine, kao i MMF.

Reč je o objektivnim kriterijumima koji su te najveće svetske finansijske institucije sagledale, analizirale i rekle da je Srbija zdrava u ovim globalno veoma teškim uslovima, u kojima se naša ekonomija pokazala da je otpornija, jača i sposobnija da se nosi sa tim izazovima i mnogo bolje i više nego mnoge razvijenije i veće zemlje od nas, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, na svakom sastanku u Vašingtonu bilo reč i o organizovanju Međunarodne izložbe EKSPO i svi smatraju da je to za Srbiju, zajedno sa planom "Srbija 2027", najvažnija i najveća razvojna šansa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik